Grécke banky týždenne strácajú vklady vo výške dvoch miliárd eur

16.02.2015 Celý región

Londýn 16. februára (TASR) - Grécke banky strácajú týždenne vklady vo výške okolo 2 miliárd eur. V prípade, že odlev bude pokračovať v tomto tempe, banky o 14 týždňov nebudú mať zábezpeku pre nové úvery, odhaduje americká banka JP Morgan. Informovala o tom agentúra Reuters.

To vychádza z výpočtu, že grécke banky už vyčerpali 80 miliárd eur z maxima 108 miliárd eur, ktoré majú k dispozícii od Európskej centrálnej banky (ECB) a gréckej centrálnej banky. To znamená, že v prípade potreby majú k dispozícii už len 28 miliárd eur.

Tento pesimistický odhad týkajúci sa prístupu gréckych bánk k financovaniu prichádza v čase, keď sa špekuluje o tom, ako dlho ešte budú môcť fungovať, keďže spor medzi Aténami a medzinárodnými veriteľmi o ďalšom osude záchranného programu sa predlžuje. Predstavitelia Grécka a veriteľov z eurozóny tento týždeň rokujú v Bruseli o budúcnosti programu, ktorého podmienky chcú Atény zmeniť.

Väčšina zábezpeky na financovanie, ktorá zostáva k dispozícii gréckym bankám, je vo forme dlhopisov Európskeho fondu pre finančnú stabilitu (EFSF), ktoré boli emitované v rokoch 2012 až 2013 na rekapitalizáciu gréckych finančných inštitútov, uviedla JP Morgan.

Odlev depozitov z gréckych bánk, ktorý JP Morgan odhaduje na základe dopytu Grécka na medzinárodných peňažných trhoch po finančných prostriedkoch, od začiatku roka dosiahol okolo 21 miliárd eur. Z toho 4 miliardy pripadali na január, teda na čas pred parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 25. januára a ktoré vyniesli k moci ľavicovú stranu Syriza, odmietajúcu úsporné opatrenia.

Bankové zdroje uviedli pre agentúru Reuters, že odlev vkladov z gréckych bánk denne dosahuje 300 miliónov až 500 miliónov eur. To bol tiež hlavný dôvod, prečo ECB minulý týždeň umožnila gréckym bankám prístup k núdzovému financovaniu.
 

Vyberte región